Εάν χάσω ένα ή περισσότερα δόντια στην πίσω πλευρά του στόματος δεν υπάρχει μεγάλο ζήτημα καθώς δεν είναι ορατό/ά, σωστα;

Οι προγόμφιοι και οι γομφίοι (τα δόντια που βρίσκονται στο πίσω μέρος του στόματος) βασικά παίζουν ένα σημάντικό ρόλο κατά την μάσηση (το μάσημα της τροφής). Ενδεχομένως να συναντήσετε αρκετά προβλήματα ακόμα κι αν λείπει μόνο ένας προγόμφιος ή γομφίος. 

Πρώτα από όλα, όλες οι δυνάμεις που ασκούνται στους μυς κατά την μάσηση δεν είναι ίσες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει αρχικά σε πόνο σε αυτούς τους μυς, και σε χρόνιες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή δυσλειτουργία. 

Δεύτερον, το οστό στο σημείο που λείπει το δόντι, μειώνεται. Αυτό ίσως οδηγήσει αργότερα σε περιοδοντικά προβλήματα.

Τέλος, η φυσιολογική σύγκλειση των δοντιών (η επαφή) διαταράσσεται. Σε περίπτωση απουσίας ενός δοντιού, το αντίστοιχο δόντι της απέναντι γνάθου δεν βρίσκει επαφή στη στοματική κοιλότητα, με αποτέλεσμα να ανατείλει πέραν του φυσιολογικού. Άρα, όπως καταλαβαίνετε, οι προγόμφιοι και οι γομφίοι είναι για την ακρίβεια ιδιαίτερα σημαντικοί και ίσως μας προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα και ταλαιπωρία ακόμα και με την απουσία μόλις ενός!

Είναι τα οδοντικά προβλήματα κληρονομικά;

Τα οδοντικά προβλήματα ΔΕΝ είναι κληρονομικά. Όμως, το να είναι κάποιος επιρρεπής σε κάποια οδοντικά προβλήματα, αυτό είναι. Σε κάθε περίπτωση, η υγεία των δοντιών είναι ευθύνη του κάθενός και του οδοντιάτρου του. Αυτό σημαίνει πως εάν κάποιος από την οικογένεια σας αντιμετωπίζει αρκετα οδοντικά προβλήματα, δεν είναι αναπόφευκτο να έχετε και εσείς τα ίδια. Από την άλλη πλευρά, εάν ο καθένας στην οικογένειά σας έχει "άψογα" δόντια, δεν συνεπάγεται αναγκαστικά πως εσείς δεν θα πρέπει να επισκεφτείτε ποτέ έναν οδοντίατρο για έλεγχο (κατά προτίμηση δύο (2) φορές ετησίως).

 

Είναι φυσιολογικό να ματώνουν τα ούλα μου που και που;

Το να ματώνουν τα ούλα έστω και ελαφρώς δεν είναι φυσιολογικό. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι, για τους οποίους συμβαίνει αυτό. Μπορεί να είναι λόγω μηχανικού τραυματισμού (ένας τραυματισμός κατά τη διάρκεια του φαγητού), βιολογικός λόγος (η συσσώρευση μικροβίων), χημικός λόγος ή συνδυασμός των ανωτέρω. Το να προβεί κανείς σε διαδικτυακή διάγνωση ίσως εμπεριέχει ρίσκο και είναι αντιεπαγγελματικό, έτσι θα σας συστήναμε να επισκεφτείτε έναν οδοντιάτρο, σε περίπτωση που παρατηρήσετε να ματώνουν τα ούλα σας.

 

Η τσίχλα είναι κακή για τα δόντια;

Η τσίχλα μπορεί να είναι για την ακρίβεια αρκετά χρήσιμη για τη στοματική μας υγεία. Σαφώς, όπως και με τα περισσότερα πράγματα, έτσι και εδώ, υπάρχουν ενδείξεις και αντενδείξεις. Σας συστήνουμε να μασάτε τσίχλα χωρίς ζάχαρη, με ξυλιτόλη, αλλά όχι περισσότερο από 10-15 λεπτά ημερησίως. Η ξυλιτόλη προστατεύει τα δόντια από τη μικροβιακή πλάκα και επίσης μειώνει τα μικρόβια που προκαλούν τερηδόνα. Όμως, μασώντας περισσότερη ώρα από την ενδεδειγμένη, μπορεί να προκαλέσει κόπωση στους μασητήρες. Περιττό να αναφέρουμε πως θα πρέπει πάντοτε να αποφεύγονται οι τσίχλες που περιέχουν ζάχαρη.